Author Topic: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue  (Read 1315 times)

r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« on: April 23, 2018, 07:24:52 PM »
My name is Dave Phillips I am a new member and first time poster to the forum. I have searched the forum for a similar issue and have not found anything so here I am.

About ten days ago I did a tire change on my bike. Once everything was buttoned up I went for a test ride to assure myself all was well with the bike. At that time I received an ABS/ASC fault along with a yellow triangle warning that eventually came up on my dash as a lamp fault. Having other responsibilities that day I put the bike up after disconnecting the battery so I could start fresh the next day.

The next day upon inspection I found the ABS ring bent. So concerned was I with not scratching my wheels I inadvertently bent the ring. I straightened the ring, reconnected the battery and found no faults listed. Several days later I went for a more extended ride. For the first half hour the bike showed only normal operation then the yellow warning triangle and eventually a lamp fault occurred on the dash.

I continued my ride for another half hour. Upon inspection I seemed to have the parking light. All other headlights/driving lights were non functioning. I have only the stock lighting on my bike. In my investigation I noted that the switch gear indicated a high beam both in flash and on but the lights didn't initialize. Driving lights didn't initialize but the dash's indicator didn't light either. Tail lights and blinkers appeared to be operational.

I had a friend read the fault codes on my bike (I will attach those at the end of the message) and we couldn't make out what the codes really indicated. What did happen however was that after reading and clearing the faults I now had operation of all headlight/driving lights. All operated as normal and the dash indicated no lamp fault.

My friend lives six hours away from me so we split the difference and met in the middle of that six hour ride. We said our goodbyes after lunch and I rode home the three hours I had ridden to get there. Again about thirty minutes into my ride home the lights again faulted.

I ordered a GS-911 and it arrived this weekend. Yesterday (Sunday) I took the opportunity  to set up and read the fault codes on the bike. (I will label and include these readings at the end of the message) So it appears from what I CAN decipher I'm having difficulty with LIN messaging.

I have several questions: LED-EVG is mentioned in many of the faults. Is this just the LED assembly? What does NTC Invalid indicate? LED-EVG invalid serial number, invalid software version, LIN LED status, voltage and communication from multi-controller messaging are also showing up and I don't understand what this points to. In addition I don't understand the fault codes that begin alphabetically.

Is it the handle bar switch I should be investigating? The controller? I know from talks with Hexcode support there are specific codes for the lights controller and fan. I need help determining the codes. I do see some pretty high voltage values (25.5V) both in the LIN faults and voltage faults at high beam and dipped beam so I wonder whether it might be shorting either in the switch or headlight itself ...

Any and all pertinent thoughts appreciated.

Most current Fault Code reading. I can send the complete Autoscan but no other faults showed in other controllers

XBCO    
Controller Name    XBCO
Controller    0F8A00
Serial Number    1419774880
Manufacturer    Loewe Lear
Manufacture Date (YY/MM/DD)    14/07/16
VIN    Z096757
Program Count    2
Program Count Maximum    1024
Firmware Date (YY/MM/DD)    15/07/21
Kilometers when programmed    0.00
Number of FW configurations    4
HW Electronics (HWEL) -
   
Firmware ID    08AF
Firmware Version    001.009.001
Bootloader (BTLD) -
   
Firmware ID    0891
Firmware Version    005.001.000
SW Memory Image (SWFL) -
   
Firmware ID    0892
Firmware Version    007.005.003
Coding Data (CAFD) -
   
Firmware ID    0893
Firmware Version    007.002.039
Fault Codes    9

   
800ED7    LED-EVG Low-beam NTC invalid
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    230
Logistic(Healing) count    40
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.30 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    14.10 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    14.00 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
800EBD    LED-EVG headlight communication error
Currently present    NO
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    66
Logistic(Healing) count    36
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443360
System Voltage    14.30 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    14.10 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    14.00 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    881908
System Voltage    14.20 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
800ED5    LED-EVG light, invalid serial number
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    230
Logistic(Healing) count    40
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.30 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    14.10 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    14.00 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
800EBF    LED-EVG, invalid software version
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    230
Logistic(Healing) count    40
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.30 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    14.10 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    14.00 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
E58C03    No LIN message (status from LED-EVG)
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    255
Logistic(Healing) count    0
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.40 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    14.10 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    14.00 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
E58C01    No LIN message (status from LED-EVG)
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    255
Logistic(Healing) count    0
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.20 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
E58C02    No LIN message (voltage from LED-EVG)
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    255
Logistic(Healing) count    0
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.20 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
E58C00    No LIN message (from LED-EVG)
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    231
Logistic(Healing) count    0
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.30 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    14.10 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    14.00 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1
Voltage at the high beam at the LED-ECU.    25.50 V
Voltage at the dipped-beam at the LED-ECU.V    25.50 V
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F

   
E58C04    No LIN message (from multicontroller)
Currently present    YES
Engine warning light (MIL)    NO
Frequency count    42
Logistic(Healing) count    0
Fault Code History -
   
Record number    1
Odometer    17232.7 mls
ABS time    443154
System Voltage    14.20 V
KL15 Status    1
Record number    2
Odometer    17391.1 mls
ABS time    1134272
System Voltage    12.00 V
KL15 Status    1


This is the first reading from my friends GS-(11

Fault Codes : 9
- :
800ED7 : LED-EVG Low-beam NTC invalid
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 40
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 16828.1 mls
. . ABS time : 1567
. . System Voltage : 14.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.00 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17232.0 mls
. . ABS time : 432482
. . System Voltage : 14.50 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.10 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
800EBD : LED-EVG headlight communication error
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 40
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 16884.1 mls
. . ABS time : 437844
. . System Voltage : 14.10 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.10 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 14.00 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17229.6 mls
. . ABS time : 432335
. . System Voltage : 14.00 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 25.50 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 25.50 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 102.2 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
800ED5 : LED-EVG light, invalid serial number
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 40
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 16828.1 mls
. . ABS time : 1567
. . System Voltage : 14.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.00 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17232.0 mls
. . ABS time : 432482
. . System Voltage : 14.50 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.10 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
800EBF : LED-EVG, invalid software version
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 40
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 16828.1 mls
. . ABS time : 1567
. . System Voltage : 14.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.00 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17232.0 mls
. . ABS time : 432482
. . System Voltage : 14.50 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.10 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
E58C03 : No LIN message (status from LED-EVG)
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 0
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 13100.4 mls
. . ABS time : 1380923
. . System Voltage : 12.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 25.50 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 25.50 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17232.0 mls
. . ABS time : 432483
. . System Voltage : 14.20 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.00 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 102.2 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
E58C01 : No LIN message (status from LED-EVG)
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 0
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 13100.4 mls
. . ABS time : 1380923
. . System Voltage : 12.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 25.50 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 25.50 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17232.0 mls
. . ABS time : 432483
. . System Voltage : 14.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.00 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 102.2 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
E58C02 : No LIN message (voltage from LED-EVG)
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 0
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 13100.4 mls
. . ABS time : 1380923
. . System Voltage : 12.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 25.50 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 25.50 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17232.0 mls
. . ABS time : 432482
. . System Voltage : 14.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 25.50 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 25.50 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
E58C00 : No LIN message (from LED-EVG)
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 255
Logistic(Healing) count : 0
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 13100.4 mls
. . ABS time : 1380923
. . System Voltage : 12.30 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 25.50 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 25.50 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
. . Record number : 2
. . Odometer : 17232.0 mls
. . ABS time : 432482
. . System Voltage : 14.50 V
. . KL15 Status : 1
. . Voltage at the high beam of the LED-ECU. : 14.10 V
. . Voltage at the dipped-beam of the LED-ECU : 13.90 V
. . Actual temperature of the the NTC number 1. : 419.0 °F
. . Actual temperature of the the NTC number 2. : 419.0 °F
- :
E58C04 : No LIN message (from multicontroller)
Currently present : NO
Engine warning light (MIL) : NO
Frequency count : 27
Logistic(Healing) count : 0
. Fault Code History :
. . Record number : 1
. . Odometer : 16829.4 mls
. . ABS time : 1621
. . System Voltage : 14.40 V
. . KL15 Status : 1
. . Record number : 2
. . Odometer : 17036.9 mls
. . ABS time : 422056
. . System Voltage : 14.30 V
. . KL15 Status : 1


schuppi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 331
  • Karma: +13/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #1 on: April 25, 2018, 04:24:50 PM »
Hello Dave,
welcome and thank you for posting the scan.

By reading the module informations, one thing must be noticed :
Actual temperature of the NTC number 1.    419.0 °F
Actual temperature of the NTC number 2.    419.0 °F
LED-EVG Low-beam NTC invalid

There are some messages about a defective fan in this LED-Headlights, which will cause this faults.

Hope this helps.
Schönen Tag
Wolfgang
                                       talk less, drive more

r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #2 on: April 26, 2018, 06:55:39 AM »
Schuppi ... Thanks for your response. It is one of two values that caught my eye.The other is the 25.50V at high beam and dipped beam in record number 2. I take that to mean a recording of a second attempt to initialize those functions??

I have nothing to compare what's listed to normal operational values. The amount of heat (419 degrees) might be a normal value but I don't have any normal reading to compare it to. Same with the 25.50V. Anyone care to supply those values? I would also like to determine what the abbreviation NTC stands for ... is it individual bulbs in the assembly?

If that is indeed excessive heat being generated, Hexcode has said their system has a specific code for the fan and controller issues so am I missing seeing those codes. Schuppi ... can you point me to the fault codes, in my scan, for that?

I sent my scan to Hexcode support and got a quick response. I'll share with the community the response from Hexcode support. Thanks Mornay for such a timely response :

Hi David,
|
| Glad you managed to get you hands on your own GS-911!
|
| After closing your ticket last week, we did a bit of deeper digging into the "LED EVG" that is seen in most of the LED fault codes. The "EVG" part is a German word that translates to LED ballast. The light ballast seems then to be the entire light enclosure, with thermal management, the bulb and power supply.
|
| The LED EVG is then connected via a LINbus to the Body controller and headlights.
|
| With that being said, the fault messages you are receiving does sound to me like the LINbus is at fault, either sending incorrect LIN messages to the body controller or perhaps even a physical wiring fault. The fact that you did not change anything recently lends to the idea that the communication is intermittent, causing the faults. (See specifically faults such as "No LIN message (voltage from LED-EVG) "
|
| Unfortunately this is as far as our understanding of the error codes go. There might be a short somewhere causing the intermittent comms, however a BMW mechanic or a very clued-up auto electrician should be able to confirm this. I would personally start by checking the physical wiring to and from the LED assembly and then the connectors, just to be sure all wires are properly seated.
|
| I hope the information can aid you to get to the bottom of the problem.
|
| Kind regards,
| Mornay

I think I'll proceed as follows;
   
    1. Run an additional scan

    2. Try to find a wiring diagram specific to my bike (any and all help locating this would be greatly appreciated, I haven't found one in
        my search).

    3. Determine which control units are in the headlight chain. (switches, body controllers, light or LIN controllers)

    4. Look at the physical state of all wiring connections to assemblies and controllers.

    5. Remove connectors and try to figure out what voltages/grounds are present and if they are working correctly.

    6. Remove headlight and see if I can get it to power up. Try to determine function. (This unit has worked in all functions
        intermittently, even in conjunction with the driving lights when I've gotten low beam to work.)

I'm sure there will be additional work as I proceed through this. I'm going to see if Hexcode support can enlighten me regarding some of the controller/electrical information.

Everybody feel free to jump in!

Thanks again ... Dave
« Last Edit: April 26, 2018, 07:51:30 AM by r80 strider »

r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #3 on: April 27, 2018, 12:26:31 AM »
So today I got the opportunity to further investigate the issues I'm having. Mornay from Hexcode helped out with a link for a wiring diagram unfortunately it's not for a water cooled version. If someone could point me in the right direction for that I'd appreciate it.

I initially took a scan of my bike and all the usual suspects showed up again. Only the XBCO controller showed faults and they were the same as previously listed.

In checking the wiring I decided to remove the front bodywork so I could remove the headlight. Once the headlight was out I removed the fan cover on same so that I could watch for headlight fan operation.

The next operation was to scan the bike with the motor running. It once again came up with the associated faults. I left the bike running and cleared the faults. Turned the bike off.  Turned the bike back on and the faults did not return. Started the bike and let it run. Low beam functioned, driving lights functioned, high beams functioned and the bike was left to run long enough that the headlights fan turned on.

I have turned the bike on and off many times. I've started it as well many times and so far the faults have not reoccurred. I will do so several more times before I leave the shop today.

I can't do it today but my next plan is to leave the GS-911 hooked up, reinstall the headlight and tighten up any potential items that could drop off and go for a ride.  We will see what happens next.

I'm beginning to wonder if the ZFE ECU has some issues. I think on this bike it's located under the tank ... can anyone confirm that? If XBCO faults again that's where I'm going. It may be as simple as a connection there.

What I do know is that the headlight and driving lights will function as designed. Something, sometime is not allowing that.

For what it's worth here is the latest info taken just as I'm about to leave the shop. Different format but ...

AutoScan Report GS-911 version: 1711.3 Datapack version: 9.3 Serial Number: GS1 011 279 Firmware version: 0.254-0.154 Datapack version: 0.137 Registered to: David Phillips Date: 4/26/2018 Time: 4:13:46 PM

Motorcycle Information
VIN: WB Mileage: 27987.0 km Cluster date: 26 April 2018 Next service date: 22 April 2019 Next service distance: 37987 km Factory I-Level: K001-14-08-500 Actual I-Level: K001-15-03-512

XSAF Controller:0F8500 Serial Number:0000130392 Manufacturer:Temic Manufacture Date (YY/MM/DD):14/07/26 Program Count:2 Program Count Maximum:1024 Firmware Date (YY/MM/DD):15/07/21 Number of FW configurations:5 HW Electronics (HWEL):   Firmware ID:1014   Firmware Version:001.000.001 Bootloader (BTLD):   Firmware ID:1013   Firmware Version:001.001.002 SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:1015   Firmware Version:001.017.002
GS-911 AutoScan Report 4/26/2018 4:15:58 PM
Page 1 of 6
SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:117D   Firmware Version:001.017.002 Coding Data (CAFD):   Firmware ID:1016   Firmware Version:001.015.006
No fault codes found

XRDC Controller:0F8100 Serial Number:2121400155 Manufacturer:Schrader Manufacture Date (YY/MM/DD):14/07/31 Program Count:0 Program Count Maximum:1024 Firmware Date (YY/MM/DD):99/99/99 Number of FW configurations:4 HW Electronics (HWEL):   Firmware ID:0B49   Firmware Version:000.001.008 Bootloader (BTLD):   Firmware ID:0CB1   Firmware Version:000.002.025 SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:0CB2   Firmware Version:001.000.070 Coding Data (CAFD):   Firmware ID:0B4B   Firmware Version:000.005.000
No fault codes found

XEWS4 Controller:0F8C00
GS-911 AutoScan Report 4/26/2018 4:15:59 PM
Page 2 of 6
Serial Number:0000089307 Manufacture Date (YY/MM/DD):14/06/17 Program Count:0 Program Count Maximum:1024 Firmware Date (YY/MM/DD):99/99/99 Number of FW configurations:3 HW Electronics (HWEL):   Firmware ID:0BFE   Firmware Version:003.000.000 Bootloader (BTLD):   Firmware ID:0BFF   Firmware Version:003.001.000 SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:0C01   Firmware Version:004.000.001
No fault codes found

XBCO Controller:0F8A00 Serial Number:1419774880 Manufacturer:Loewe Lear Manufacture Date (YY/MM/DD):14/07/16 Program Count:2 Program Count Maximum:1024 Firmware Date (YY/MM/DD):15/07/21 Number of FW configurations:4 HW Electronics (HWEL):   Firmware ID:08AF   Firmware Version:001.009.001 Bootloader (BTLD):   Firmware ID:0891   Firmware Version:005.001.000 SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:0892
GS-911 AutoScan Report 4/26/2018 4:15:59 PM
Page 3 of 6
   Firmware Version:007.005.003 Coding Data (CAFD):   Firmware ID:0893   Firmware Version:007.002.039
No fault codes found

XABS Controller:0F8300 Serial Number:6229500528 Manufacturer:Unknown Manufacture Date (YY/MM/DD):14/08/15 Program Count:1 Program Count Maximum:1000 Firmware Date (YY/MM/DD):15/07/21 Number of FW configurations:3 HW Electronics (HWEL):   Firmware ID:1299   Firmware Version:000.002.000 Bootloader (BTLD):   Firmware ID:1298   Firmware Version:000.002.000 SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:129A   Firmware Version:003.000.008
No fault codes found

XKOMBI50 Controller:0F8850 Manufacturer:Continental Automotive Manufacture Date (YY/MM/DD):14/08/18 Program Count:0 Program Count Maximum:1024 Firmware Date (YY/MM/DD):14/08/18
GS-911 AutoScan Report 4/26/2018 4:15:59 PM
Page 4 of 6
Number of FW configurations:5 HW Electronics (HWEL):   Firmware ID:124E   Firmware Version:000.002.000 Hardware Type (HWAP):   Firmware ID:1A1C   Firmware Version:255.255.255 Bootloader (BTLD):   Firmware ID:124D   Firmware Version:000.003.001 SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:1250   Firmware Version:000.003.042 Coding Data (CAFD):   Firmware ID:124F   Firmware Version:000.005.008
No fault codes found

BMSX Controller:0F8B00 Serial Number:0170121864 Manufacture Date (YY/MM/DD):14/08/17 Program Count:2 Program Count Maximum:60 Factory I-Level:K001-14-08-500 Actual I-Level:K001-15-03-512 Firmware Date (YY/MM/DD):15/07/21 Number of FW configurations:5 HW Electronics (HWEL):   Firmware ID:08A3   Firmware Version:004.000.000 Bootloader (BTLD):   Firmware ID:0C49   Firmware Version:004.000.000
GS-911 AutoScan Report 4/26/2018 4:15:59 PM
Page 5 of 6
SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:0CF7   Firmware Version:021.000.010 SW Memory Image (SWFL):   Firmware ID:2803   Firmware Version:021.000.001 Coding Data (CAFD):   Firmware ID:08A2   Firmware Version:000.008.009 VIN model year:2015
No fault codes found

« Last Edit: April 27, 2018, 12:33:31 AM by r80 strider »

r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #4 on: April 28, 2018, 01:32:46 AM »
I got out of the shop today for a ride as I had anticipated in my last post. For the first 20 minutes, almost exactly, everything worked as it should. Low beam, driving lights and high beam. 21 minutes into the ride I once again had the yellow warning triangle and a lamp code on the dash.

Frankly I don't know what to think. I can make a decent argument for all of my various thinking.

Upon inspection, the lighting control unit on the bottom of the headlight has somewhat of a bulge to it, not unlike a cell phone battery that has gone bad. However I continue to get LIN messages. I'm thinking this could just be feedback from a non-operative headlight control unit. I've seen all bulbs in the headlight function properly. I've seen the fan function properly. Every other component that is regulated from the left handlebar multi-function switch, the wonder wheel and the right handlebar multi-function switch functions correctly.

The wiring all appears intact. Connections, as far as I can tell are secure. (Haven't found the ZFE ECU yet so there could be malfunctioning connections ... but why were all faults corrected?)

My most logical thoughts go something like this: I've seen all headlight bulbs work; I've seen the fan work; I've been able to clear all faults (basically on a cold bike); after clearing all the faults (twice) riding for between 20 minutes and a half hour brought back the same symptoms and fault codes. My conclusion is that it IS a temperature issue with the light. I know the headlight control module gets heated up because they have a heat sink built into it with louvers to direct airflow over it. I think what happens is that this control unit stops functioning because of excessive heat which either throws the ZFE ECU into conniptions or it stops the fan which does the same thing and thermal protection takes over.

Without a wiring diagram I'm not going to be able to bench test the headlight out of the bike to see how it functions away from those electronics. Even with one I'm not sure I could make it function.

Now what to do bout it. I think the best approach is to try and buy a headlight assembly. I can try it and see if everything functions as it should . This is an expensive proposition for not being sure that this is the issue. I could try an after market LED but the information I have is these are made to upgrade/replace halogen units. I'm not sure that that would work. I could go to a totally custom light set up.

I'm going to think about it over the weekend. Maybe take one of the other bikes for a ride ... something simple like one of the Airheads.
« Last Edit: April 28, 2018, 01:40:22 AM by r80 strider »

WayneC

  • Beta testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 887
  • Karma: +15/-1
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #5 on: April 28, 2018, 04:32:26 AM »
Upon inspection, the lighting control unit on the bottom of the headlight has somewhat of a bulge to it, not unlike a cell phone battery that has gone bad.

Electrolytic capacitors used for power stabilisation and smoothing can bulge when they fail, they may also operate for a while and fail when wam

We have power capacitors in the 650GS Dash assembly failing with age and the symptoms can at times seem odd, suggest looking inside the unit
« Last Edit: April 28, 2018, 04:34:17 AM by WayneC »

r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #6 on: April 28, 2018, 05:17:09 AM »
Wayne ... thanks for jumpin' in! I'm in unfamiliar territory with this device. Is there someone you could point me to for an analysis? Are these units repairable? Just replaceable?

While I've labeled some of the behavior I've had addition symptoms within the scheme of behavior that truly is weird.

One of the reasons I've come to the conclusion about this module is what I've read concerning the consistency of the ZFE ECU and the other controllers in use on the bike.

Appreciate your participation.

Best ... Dave

WayneC

  • Beta testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 887
  • Karma: +15/-1
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #7 on: April 28, 2018, 05:35:03 AM »
Dave, afraid I cant be of much assistance re your specific ECU, it was just your description of the bulge which caught my attention as it is the first thing we would look for on electrolytic capacitors in electronics regardless of whether it is an ECU or a PC etc

I mainly stick to the 650GS where we know the fault in the dash capacitor and BMW admitted very early on that the BMSC Engine ECU had a capacitor which was failing as well. I did look at a ZFE off a 1200 for an independent workshop a while back, unfortunately the way it was constructed meant it was professionally unrepairable so we wrote it off & looked inside as it had an internal rattle which turned out to be an electrolytic capacitor whose solder legs had fractured and released from the pcb. I soldered in another and the repairer tried it as an emergency unit but there were other problems caused by the capacitor failure. Lesson learned and a laugh for us both

One thing I did notice about the ZFE was that due to location on the bike and an open breather there was corrosive wastage of pcb tracks

r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #8 on: April 28, 2018, 06:53:44 AM »
Thanks for the quick reply. Well like many others before me I'm going to throw money at it. I've done MY best to narrow it down to what I think it is.

I can't find a replacement module for less than a third of what a like new complete headlight unit costs so I've bit the bullet and bought a complete headlight. I MAY swap out the headlight's control module to see if that is indeed the cause of my issues after making sure the new headlight solves my issues. I'm only going to do that 1.) for curiosities sake and 2.) to try and recoup some of the cash I'm laying out.

Electrical concerns are far outside the scope of what I feel comfortable with. In addition to the above I may take my old module apart if I can do it without being so destructive that I won't gain anything from it.

Anyway I'll keep the thread updated with my findings. I'm hoping for a positive outcome.

Jughead

  • Beta testers
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 486
  • Karma: +36/-2
    • Dual Sport Motorcycle Clinic
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #9 on: April 30, 2018, 09:35:02 AM »
Herewith LC wiring for the light circuit.

If you can forward me your email address I can email you a better, scanned copy.  File size is restricted as an attachment in this post.
« Last Edit: April 30, 2018, 09:38:17 AM by Jughead »

r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #10 on: May 02, 2018, 07:22:53 AM »
Thanks Jughead ... Everybody stay tuned. I should have the replacement headlight Friday. I'll install it in total and see what happens. If that solves the issue I'll probably switch the headlight ECU and see what happens.

Jughead

  • Beta testers
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 486
  • Karma: +36/-2
    • Dual Sport Motorcycle Clinic
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #11 on: May 02, 2018, 07:58:04 AM »


r80 strider

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Karma: +0/-0
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #12 on: May 04, 2018, 07:25:37 AM »
Well ... just a quick update. I received the replacement headlight with it's module today. After installation and a twenty minute ride the symptoms returned. I did a quick scan and one of the codes returned. After turning the bike off, then back on the fault was not present. All lights functioned as normal. I did this at the end of my day so I don't have a copy of that one code. I'll get it tomorrow and upload it to the forum.

I have to go out of town for about a week so this story will have to wait for my return.

Suffice it to say I'm pretty disappointed at the outcome. It would appear that the next step is the XBCO Controller which I believe handles the LIN messaging to the lights. I imagine it's located under the tank SOMEWHERE. The GS-911 has given me the serial number for the XBCO module in question so that helps.

 I have gotten to the point where I've removed the tank. So from this vantage point the ABS Controller is visible. I believe the XBCO Controller resides either in front of or to the side of the ABS Controller. Anyone have experience with getting to this module? Any help with disassembling the bike to get to these would be greatly appreciated.

Evidently I have batteries going or gone in my TPMS. I had a pressure warning come up on my ride today and in looking at real time values the scan said both front and rear batteries "not ok". When it rains it pours! I'm pretty sure there isn't a connection because the RDC is a different controller. The GS-911 showed no faults for the TPMS but the dash tire indicator was flashing for the back tire pressure. Pressure is fine.

I'm not done but have to step away after a cursory look tomorrow. Thanks to all who have responded, I will be back at this as soon as I can.

Best ... Dave
« Last Edit: May 04, 2018, 07:43:06 AM by r80 strider »

WayneC

  • Beta testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 887
  • Karma: +15/-1
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #13 on: May 04, 2018, 10:19:28 AM »
The term LIN BUS can be a little misleading, I notice they now use the term for the wires to the wheel sensors and in another case a single power wire to a component. It seems they want to use the term for anything which does not fit in with other "intelligent" BUS Systems

Jughead

  • Beta testers
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 486
  • Karma: +36/-2
    • Dual Sport Motorcycle Clinic
Re: 2015 R1200GSA LED Intermittent Light Issue
« Reply #14 on: May 04, 2018, 11:26:05 AM »
The "Battery not OK" is normal.  Tested both my wifes 2015 GSA LC and that of a client this morning and on both bikes TPS work fine and display the pressures but the "Battery not OK" is present on both bikes.  I suspect you may actually have a slow leak on one of the tyres.  What are the displayed pressures?