Author Topic: Lean Angle CAN bus problems!  (Read 6282 times)

fotodadi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
Lean Angle CAN bus problems!
« on: April 09, 2016, 10:32:10 PM »
Cant figure what could be responsible for these errors on an S1000RR I am looking at. Tested the "Lean Angle Sensor" with another bike and it works so thats not the problem.

The report from GS911 is below and any help will be appreciated.

AutoScan Report
GS-911 version: 1506.1 Datapack version: 2.5 Serial Number: GS60063602 Registered to: Ogbonnaya Kanu
Date: 7/7/2015 Time: 9:50:06 AM

Motorcycle Information
 
VIN: WB1050703BZ069140
Mileage: 19960.0 km
Cluster date: 07 July 2015
Next service date: 22 December 2015
Next service distance: 23743 km
Factory I-Level: K024-10-08-500
Actual I-Level: K024-10-08-500

BMS-KP2
BMS type: BMS-KP2
Part No.: 8521664
Hardware Index: 36
Coding Index: 03
Manufacture Date (YY/MM/DD): 2010-08-31
MCV: 0.6.2
FSV: 0.77.51
OSV: 2.3.1
Manufacturer: Bosch
HWOE No.: 104144604
Program status: 510I
Date release: SA10
Factory I-Level: K024-10-08-500
Actual I-Level: K024-10-08-500
VIN model year: 2011

4 fault codes found:

10612 Lean-Angle Sensor CAN 1
The fault is currently present.
10614 Lean-Angle Sensor CAN 4
The fault is currently present.
10313 Exhaust flap servomotor
The fault is not present now.
10611 Lean-Angle Sensor
The fault is currently present.
 

schuppi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 483
  • Karma: +20/-0
Re: Lean Angle CAN bus problems!
« Reply #1 on: April 11, 2016, 11:51:47 AM »
10612 Lean-Angle Sensor CAN 1
10614 Lean-Angle Sensor CAN 4

Missing continuing CAN-Bus massages.
Checking ground on pin1. Voltage on pin4 from fuse F8 (4A) and Can-Bud wiring pin2/3 for good connection.
Schönen Tag
Wolfgang
                                       talk less, drive more

fotodadi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
Re: Lean Angle CAN bus problems!
« Reply #2 on: April 11, 2016, 11:55:20 AM »
Thank you so much Schuppi. Will do and revert.

fotodadi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
Re: Lean Angle CAN bus problems!
« Reply #3 on: April 12, 2016, 11:30:15 AM »
Hi.

As as per advice from Schuppi.

My findings?

Pin 1; Continuity with ground so ground is good
Pin 4; 0.1V seen which drops to 0.02V when fuse F8 (4A) is removed
Pin 2/3 and whole connector was cleaned with contact cleaner.

Faults persist.

any idea how what the voltage at Pin 4 should be? Any idea where pin 2 and 3 terminate to check for continuity along those lines?

schuppi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 483
  • Karma: +20/-0
Re: Lean Angle CAN bus problems!
« Reply #4 on: April 12, 2016, 12:32:27 PM »
Hi

Pin4 > min 12V with ignition on.

Pin3>  Pin26 ABS + 53 DME Motor CAN high
Pin2>  Pin14 ABS + 52 DME  CAN low
Schönen Tag
Wolfgang
                                       talk less, drive more

fotodadi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
Re: Lean Angle CAN bus problems!
« Reply #5 on: May 18, 2016, 11:24:58 AM »
Hey schuppi!

You are the man. Finally got to check all the pins/wiring out as you suggested and found that all is ok as per continuity. Pin4 however did not have 12V with ignition. I spliced it and got it fed 12V from the ABS module (which is only hot with ignition)

All problems disappeared. Bike is perfect! 8) 8)

Thank you so much for your help.

I wonder though what happened that I dont see 12V switched on Pin4. ::) ::)

schuppi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 483
  • Karma: +20/-0
Re: Lean Angle CAN bus problems!
« Reply #6 on: May 19, 2016, 11:25:19 AM »
GREAT!

You're welcome ;)
Schönen Tag
Wolfgang
                                       talk less, drive more