Author Topic: Error says ignition not on, but it is  (Read 3121 times)

txtinman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
  • Karma: +1/-0
Error says ignition not on, but it is
« on: October 17, 2015, 02:00:49 AM »
My 2003 R1200CLC recently quit running as I was traveling down the interstate. I connected my GS911 wifi to try and find out what went wrong, but I get the error message that says the ignition is not on. It gives a couple of other reasons why it might not be working, but I can't remember them right now. I've used the GS911 on this bike and on my other bike so I know how to do it. No fuses are blown. Any ideas why this is happening? I'm pretty sure the fuel pump is the reason it died, it's failed in the past, but I would like to know why the GS911 isn't able to run a scan.

Mike
Mike White
GS911 WIFI Enthusiast
2015 BMW R1200GSLC

WayneC

  • Beta testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 949
  • Karma: +18/-1
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #1 on: October 17, 2015, 02:11:07 AM »
Just check that there are switched/unswitched voltages at the diags socket before we consider anything else

txtinman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
  • Karma: +1/-0
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #2 on: October 17, 2015, 02:23:30 AM »
Well the GS911 powers up. Is that what you mean? Or do I need to put a meter on the pins at the bike?

Mike
Mike White
GS911 WIFI Enthusiast
2015 BMW R1200GSLC

WayneC

  • Beta testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 949
  • Karma: +18/-1
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #3 on: October 17, 2015, 02:31:38 AM »
If the GS911 is powered up then clearly there is unswitched power but it may well be a fault causing lack of switched power at the socket so yes put a multimeter on the socket to check that pin (10, GeGr wire), also can you tell me if the GS911 socket is a little loose on the GS911 body ?

txtinman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
  • Karma: +1/-0
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #4 on: October 17, 2015, 02:36:50 AM »
I can't check it now as I'm at work. Tomorrow I'll check things out and post back. I'll hook it to the other bike as well.

Mike
Mike White
GS911 WIFI Enthusiast
2015 BMW R1200GSLC

txtinman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
  • Karma: +1/-0
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #5 on: October 17, 2015, 05:19:46 PM »
Well I don't know what's different from yesterday, but it's working fine now. Possibly I didn't have the GS911 connection secured correctly.

Mike

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Mike White
GS911 WIFI Enthusiast
2015 BMW R1200GSLC

WayneC

  • Beta testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 949
  • Karma: +18/-1
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #6 on: October 18, 2015, 02:05:43 AM »
Ah well good to hear it is working, you did not answer my question re whether the socket was loose in the GS911 body though  ;D

txtinman

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
  • Karma: +1/-0
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #7 on: October 18, 2015, 04:24:28 PM »
Sorry. I didn't notice any looseness in the unit. It didn't show any faults, even though the fuel pump is not working. I'm guessing that is because it's not a canbus system.

Mike

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Mike White
GS911 WIFI Enthusiast
2015 BMW R1200GSLC

WayneC

  • Beta testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 949
  • Karma: +18/-1
Re: Error says ignition not on, but it is
« Reply #8 on: October 18, 2015, 04:36:39 PM »
No worries, on the 650GS the BMS monitors the current to the fuel pump and if it is above or below the right range of values is generates a fault but I dont know if that is the same with your model. The the plug, I asked as I managed to break one  ;D, sounds like your is OK though