Author Topic: No Codes yet bike won't start  (Read 3723 times)

fotodadi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
No Codes yet bike won't start
« on: September 05, 2017, 06:49:40 PM »
So we just changed the battery on a 2015 S1000RR and bike started with out any problems. A couple of hours later, bike just wont start any more. It cranks perfectly but engine wont catch.

I checked all the fuses and everything is fine. Checked and confirmed that all the switches on the right and left handle bar are all working as are the clutch and side stand switches. Checked fuel pressure and I have over 4400 mbar so fuel pump is running ok. Can any one point me in the right direction?

Below is GS911 read out from the Autoscan performed.

AutoScan Report
GS-911 version: 1707.2 Datapack version: 8.1
Serial Number: GS1 000 159
Firmware version: 0.251-0.144 Datapack version: 0.127
Registered to: Ogbonnaya Kanu
Date: 9/5/2017 Time: 5:36:32 PM

Motorcycle Information

VIN: Z351705
Mileage: 14158.0 km
Factory I-Level: K001-14-08-520
Actual I-Level: K001-14-08-520

XKOMBIK46
Controller:
0F8890
Manufacturer:
Continental Automotive
Manufacture Date (YY/MM/DD):
14/12/11
Program Count:
0
Program Count Maximum:
1024
Firmware Date (YY/MM/DD):
14/12/11
Number of FW configurations:
4
HW Electronics (HWEL):

   Firmware ID:
1B4F
   Firmware Version:
046.002.000
Bootloader (BTLD):

   Firmware ID:
1B50
   Firmware Version:
000.007.000
SW Memory Image (SWFL):

   Firmware ID:
1B51
   Firmware Version:
000.008.000
Coding Data (CAFD):

   Firmware ID:
1B52
   Firmware Version:
000.007.003

No fault codes found

XSAF
Controller:
0F8500
Serial Number:
0000164393
Manufacturer:
Temic
Manufacture Date (YY/MM/DD):
14/12/21
Program Count:
0
Program Count Maximum:
1024
Firmware Date (YY/MM/DD):
14/12/21
Number of FW configurations:
5
HW Electronics (HWEL):

   Firmware ID:
1014
   Firmware Version:
001.000.001
Bootloader (BTLD):

   Firmware ID:
1013
   Firmware Version:
001.001.001
SW Memory Image (SWFL):

   Firmware ID:
1015
   Firmware Version:
001.014.004
SW Memory Image (SWFL):

   Firmware ID:
117D
   Firmware Version:
001.014.004
Coding Data (CAFD):

   Firmware ID:
1016
   Firmware Version:
001.014.004

No fault codes found

XEWS4
Controller:
0F8C00
Serial Number:
0000105300
Manufacture Date (YY/MM/DD):
14/10/16
Program Count:
0
Program Count Maximum:
1024
Firmware Date (YY/MM/DD):
99/99/99
Number of FW configurations:
3
HW Electronics (HWEL):

   Firmware ID:
0BFE
   Firmware Version:
003.000.000
Bootloader (BTLD):

   Firmware ID:
0BFF
   Firmware Version:
003.001.000
SW Memory Image (SWFL):

   Firmware ID:
0C01
   Firmware Version:
004.000.001

No fault codes found

XABS
Controller:
0F8300
Serial Number:
6243600356
Manufacturer:
Continental Automotive
Manufacture Date (YY/MM/DD):
14/12/16
Program Count:
0
Program Count Maximum:
1000
Firmware Date (YY/MM/DD):
14/12/16
Number of FW configurations:
3
HW Electronics (HWEL):

   Firmware ID:
1299
   Firmware Version:
000.002.000
Bootloader (BTLD):

   Firmware ID:
1298
   Firmware Version:
000.002.000
SW Memory Image (SWFL):

   Firmware ID:
129A
   Firmware Version:
002.000.001

No fault codes found

BMSX
Controller:
0F8B00
Serial Number:
0170148468
Manufacture Date (YY/MM/DD):
14/12/06
Program Count:
1
Program Count Maximum:
60
Factory I-Level:
K001-14-08-520
Actual I-Level:
K001-14-08-520
Firmware Date (YY/MM/DD):
15/01/15
Number of FW configurations:
5
HW Electronics (HWEL):

   Firmware ID:
08A3
   Firmware Version:
004.000.000
Bootloader (BTLD):

   Firmware ID:
0C49
   Firmware Version:
004.000.000
SW Memory Image (SWFL):

   Firmware ID:
0D30
   Firmware Version:
019.000.000
SW Memory Image (SWFL):

   Firmware ID:
0D32
   Firmware Version:
019.000.020
Coding Data (CAFD):

   Firmware ID:
08A2
   Firmware Version:
000.008.006
VIN model year:
2015

No fault codes found

fotodadi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
Re: No Codes yet bike won't start
« Reply #1 on: September 06, 2017, 01:09:02 PM »
Hi All,

Just posting this to update everyone...maybe help someone else.

I figured that since there were no fault codes, then problem must be a "physical" one.

So this morning I stripped the bike....every connector, every cable lug and every socket got cleaned with electrical contact cleaner and dried with compressed air....from the ECU connectors to the headlamp sockets to the earthing/ground wires.... I went at everything.

Put it all together and bike fired up instantaneously!!!

I didn't come across any loose plug or connector but I guess there must have been something lurking somewhere.

Happy biker now!

schuppi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 481
  • Karma: +20/-0
Re: No Codes yet bike won't start
« Reply #2 on: September 06, 2017, 11:18:48 PM »
Just read about your work on this S1000, hope that this starting problem is solved.

But if not, please have a look for the crankshaft sensor. This part will stop working by some
heat problems. This effect will rise the resistance of this sensor over 1kohms, engine still runs with
camshaft sensor as substitute signal until you cycle the ignition. Then there will no restart with this
defect until sensor is cooled.
This problem will not store any faultcode in the ECU.

Hope this helps
Schönen Tag
Wolfgang
                                       talk less, drive more

fotodadi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +0/-0
Re: No Codes yet bike won't start
« Reply #3 on: September 07, 2017, 06:49:53 PM »
Thank you Schuppi.

Will archive your insight and if the problem re-occurs, I know where to go. I really appreciate your input.